Suoraan sisältöön
Jyvaskylanseutu.fi > Matkailu > Matkailukohteet

Kävelykatu, kuva: Kalevi Korhonen

Tervetuloa!


Kuule, näe, tunne. Haistele ja maistele. Jyväskylän seutu tarjoaa kokemuksia kaikille aisteillesi.


10 syytä tulla Jyväskylän seudulle

1. Matkasi verraton kiintopiste tai välietappi. Jyväskylän on aina matkasi varrella keskellä Suomea.
2. Jyväskylällä on maailmanennätys, jota ei hevin rikota: kaupungissa on eniten arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia maailmassa.
3. Petäjäveden vanha kirkko ja Oravivuoren kolmiomittaustorni ovat Unescon maailmanperintökohteita ja sijaitsevat Jyväskylän seudulla.
4. Jyväskylässä järjestettävä Neste Oil Ralli on valittu useina vuosina maailman parhaaksi rallin MM-osakilpailuksi.
5. Maamme parhaaksi valittua Jyväskylän kävelykatua ympäröivät vilkkaat ostoskeskukset ja houkuttelevat putiikit.
6. Rajattomat liikuntamahdollisuudet – esimerkiksi 'Vuoden tieksi' 2005 valittu, Rantaraitti tarjoaa yli 10 kilometrin reippailureitin aivan veden äärellä.
7. Veneilystä ja järviristeilystä kiinnostuneet ovat seudulla elementissään. Suomen toiseksi suurin järvi, Päijänne, alkaa Jyväskylän kainalosta ja jatkuu kauaksi etelään.
8. Jyväskylän seutu on perinteisen Suomalaisen saunamaailman sydän. Jyväsjärvellä seilaava saunalautta ja 150 hengelle suunniteltu maailman suurin savusauna ovat esimerkkejä seudun ainutlaatuisista ja eksoottisista saunavaihtoehdoista.
9. Valaistuksestaan kansainvälisesti palkittu Jyväskylä tarjoaa jo yli 80 valaistuskohdetta.
10. Lasten löytöretkikohteet tarjoavat elämyksiä ja jännitystä lapsille ympäri vuoden.


Iltaan verhoutunut kaupunki sykkii Valotrilogia-teoksen tahtiin. Mystisen valon ja taianomaisen musiikin kombinaatio vangitsee kuulijansa.

Harjun portaat, kuva: Keijo Penttinen

Suvituulen suloinen suhina saa kavaljeerikseen Aulis Raitalan sävellyksen 'Laulu synnyinseudulle' jokaisena kesäiltana klo 20 Harjun Vesilinnan huipulta.

Kuule kaupungin monet äänet!

1) Korkojen kopsetta kävelykadulla
Kävelykatu on todellinen tapahtumien keskus ja kohtaamispaikka. Istahda ravintolaan, pubiin tai kahvilaan nauttimaan kadun äänistä ja värikkäästä ihmisvirrasta.

2) Harjun huminaa
Harjun jylhä ulkoilualue reunustaa Jyväskylän keskustaa. Voit kivuta pitkiä Neron portaita Harjun laelle. Jos haluat viivähtää pidempään, viihdyt varmasti alueen kesäteatterissa, Keski-Suomen luontomuseossa, näköalaravintolassa tai näkötornissa.

3) Kirkkopuiston rauhaa
Aivan Jyväskylän ytimessa sijaitseva Kirkkopuisto on oiva paikka lepuuttaa jalkojaan tai viettää ikimuistoinen piknik ystävien ja perheen kanssa.

4) Toivolan Vanha Piha – ääniä historiasta
1800-luvulla syntynyt käsityöläispiha on saanut uuden elämän. Pihan putiikista voit ostaa lähipajoissa syntyneitä tuotteita ja kahvilassa istuskellessa voit kuulostella käsityöläiskorttelin elämää. Keski-Suomen museon käsityöläiskodit kuiskivat meneestä ajasta.

5) Kauppatori – tunnelmallinen ostos- ja kohtaamispaikka
Kauppatorilla paikkakuntalaiset tapaavat toisiaan muun muassa torikahvien ja ostosten teon merkeissä. Torin äänistä ja elämänmenosta on mukava nauttia etenkin kesäkuumalla jäätelötötterö kädessä.

6) Naissaari – koskireitin kuohuja kuunnelleen
Koskireitin ympäröimä, tunnelmallinen Naissaaren puutaloalue sijaitsee Jyväskylän Vaajakoskella. Tällä historiallisella alueella sijaitsevat mm. kahvila, Keiteleen kanavan Vaajakosken sulku, Wanhan Woimalan kesänäyttelyt, kesäteatteri, lahjatavaramyymälä sekä uimaranta.

Rantaraitti, kuva: Joona Nuutinen

Millainen on sinun kaupunkiretkesi?

Kulje Valon kaupungissa
Jyväskylä on Suomen Valon kaupunki. Näyttäviä valaistuskohteita on yli 800! Matkailuneuvonnasta saat maksuttoman kävelykierroskartan, jossa kohteet on esitelty. Tutustu myös www.valonkaupunki.jyvaskyla.fi


Seminaarinmäeltä Mattilanniemeen ja Ylistönrinteelle
Opasvihkonen esittelee Jyväskylän yliopiston kampusten arkkitehtuuria, historiaa ja muita nähtävyyksiä. Hinta 2 €, myytävänä mm. yliopiston kirjastossa.


Rantaraitilla soi lintujen sinfonia
Jyväsjärven ympäri kiertävä Rantaraitti on suosittu ulkoilualue, jonka varrella on luontopainotteisia tutustumiskohteita sekä historiallisesti arvokkaita rakennuksia ja pihapiirejä. Reitti järven ympäri taittuu niin jalkaisin kuin pyörälläkin. Nouda matkailuneuvonnasta Jyväskylän Rantaraitti -opasvihko tai tutustu lisää: www.jyvaskyla.fi/puistot/rantaraitti

Cafe Elonen, kuva: Hanne Manelius

ASEMAKATU 6, 40100 JYVÄSKYLÄ , PUH:(014) 266 0113, MATKAILU@JKL.FI